Marija Katalinić

PRAVO PITANJE

Dok se Klucija šetala Kraljevstvom koje to nije, ispred nje su se ukazala dva bića. Prvo je imalo veliku glavu, plave oči, šutjelo je, tup pogled. Pomislila je: Taj nije pametan. Drugo je imalo debele naočale, tetovaže, alternativa, poneki komentar. Pomislila je - Taj je pametan i produžila dalje.

Oko Klucije su se vrtjeli razni prosci. Zvala ih je „prikrpinama“. Kada bi uzela dijelove od svakoga, ne bi bilo dovoljno za sastavljanje jedne cjelovite ruke ili noge.

Otišla je prvo pitati djeda kako je upoznao pokojnu baku: Ja sam radio kao šumar. Tvoja baba je bila doma, nitko ju nije htio. Onda smo se oženili.

Zatim je pitala drugu baku kako su se njezini upoznali: On je bio topnik u Prvom svjetskom ratu, jedini preživio. Vraćao se doma, moja mater mu je skočila u naručje s prozora. Onda su se oženili. Bila je Mađarica, jedva je naučila hrvatski.

Onda je otišla pitati oca kako je upoznao majku: Ja sam radio u poduzeću. Ona je radila u poduzeću. Onda smo se oženili.

Produžila je do prve tetke i pitala kako su se ona i tetak upoznali: On je bio vozač kamiona, ja švelja. Prodavali smo veste skupa. Onda smo se oženili. Zatim je djed uskočio: Laže, švercali su namještaj!

Pitala je drugu tetku kako su se upoznali: Njegovala sam tvog tetka u bolnici. Imao je velike ozljede. Kad je izašao iz bolnice, oženili smo se. Djed: Laže, birala je hoće li se za njega ili za vinara oženiti. Pohodila je bolnice da nađe očuvane branitelje. U vinara je trebalo raditi.

Nije pitala strica kako su se upoznali jer je strina živjela preko puta kuće. Do polaska u školu je vjerovala kako ta kuća nema vrata, samo prozor kroz koji se ulazi. Onda je strina ostala trudna.

 

Zatim je otišla do nekoliko prijatelja. Upitala je prvu prijateljicu kako je našla svog dečka: Ja sam bila pijana. On je bio pijan. Jedno drugo smo nosili.

Prijatelj joj je rekao: Vrebao sam je iz grmlja. Kad sam dovoljno o njoj saznao, bacio sam se na nju. Onda su je druge prijateljice pitale gdje još ima doktora za uloviti.

Druga prijateljica joj je rekla: Ja sam bila s njim. On je bio sa mnom. Ostala sam trudna. Bila si na vjenčanju.

Treća prijateljica joj je rekla: Ja sam bila na Tinderu. On je bio na Tinderu. Posudio mi je svoj auto. Mrvicu je stariji, neke 22 godine, ima dijete iz prvog braka.

Pitala je četvrtu prijateljicu preko WhatsAppa kako je našla dečka: Ja sam bila na Hvaru. On je bio na Hvaru. Ja sam prodavala sendviče. On je jeo sendviče. Ostavio mi je bakšu od 25 eura i svoj broj. Onda smo se odselili za Njemačku.

Pitala je petu prijateljicu kako je našla muža: Ja ti to ne znam, mi smo skupa od srednje.

Onda je otišla do poznanika. Upitala je prvu prodavačicu kako je upoznala svog muža: Ja sam radila na traci. On je radio na traci. Tražila sam nekog tko ne pije. On je pio samo Colu. Onda smo se oženili.

Druga prodavačica joj je ovo rekla: Ja sam imala ugovoreni brak. On je imao ugovoreni brak. Onda smo skupa pobjegli.

Treća prodavačica za kioskom joj je rekla: Mene takve stvari ne interesiraju. Dvaput sam se rastala, nisu plaćali alimentaciju. Dok je to izgovarala, Klucija je na jednoj od naslovnih stranica na kiosku pročitala da Beyonce svom mužu oprašta prevaru – njezin otac je varao njezinu mamu, njezin zaručnik je varao nju. Onda su se oženili. Na drugom je časopisu bio naslov Pripreme za vjenčanje i na njima nasmiješeni nogometaš i manekenka, a u krilu im sjedi neko dijete.

Na putu je srela bivšeg kolegu i upitala kako je upoznao svoju ženu. Branio se šutnjom. Druga kolegica je za njega rekla: Oboje su htjeli dijete. On je htio pare. Ona je imala pare.

Onda je otišla na tržnicu i našla si srodnu dušu tijekom kupnje – biljku mesožderku. Njoj je dovoljno 10-ak minuta pažnje, malo zalijevanja i izmeta da bude sretna. I pokoja mušica.